Проучванията показват добри новини за бързите кредити

бързи пари онлайнВъпреки негативното мнение за бързите кредити у нас, все повече българи се възползват от тази услуга. Проучванията показват, че българите теглят краткосрочни кредити предимно за покупка на мобилен телефон или друга техника, но често и за плащане на почивка. Най-честите потребители на бързи кредити са мъже на възраст между 18 и 30 години, със средно образование и които често сменят работното си място.

Това е така, защото мъжете са по-рисково настроени, чувстват се по-сигурни и уверени, а жените са малко по-консервативни относно харченето на пари. Друга причина е, че жените получават по-ниски доходи и това също ограничава тегленето на бързи кредити.

34% са хората изтеглили кредит в България. Най-голям дял имат потребителските заеми от банки, но бързите кредити бележат ръст до 4.6% от имащите нужда от средства. Някои от най-големите притеснения при теглене на кредит са свързани с нестабилността и несигурността на получаваните доходи. Кандидатите за кредит се двоумят дали ще имат достатъчно средства всеки месец, за да покриват вноските си, дали няма да останат без работа и дали доходите им няма да намалеят рязко.

Интересен е факта, че бързите кредити имат по-голям дял от този на заемите от близки и роднини. Последните съставляват 2.6% от лицата, които имат кредит в момента. Това означава, че все повече българи се доверяват на краткосрочните кредити, вместо да притесняват близки и роднини.

Проучване на Глобал Метрикс показва, че 29.8% от хората смятат не биха изтеглили кредит за покупка на ненужни неща, докато 71.7% биха го направили за по-належащите си нужди. Това означава, че въпреки твърденията на финансовите специалисти, българите все пак имат финансова култура и не харчат прекомерно.

Прогнозите за пазара на бързи кредити е да се увеличава още в следващите години, т.к. тази услуга се оказва полезна и приложима в българската икономическа действителност. Растящите доходи на населението би следвало да ограничат дела на лицата, които изпадат в просрочие или не успяват да си обслужват кредитите си.

Напоследък все повече се говори за правна възможност на физическите лица да обявяват фалит. Над 80% от хората са на мнение, че такава възможност е необходима. Очакваните ефекти са да се повиши събираемостта на просрочените кредити, но предстои да разберем какво и как ще се случи в бъдеще.

Това са все добри новини с оглед на статистиката. Кредиторите се стремят да предлагат все по-нови и удобни решения за своите потребители. Бързината се оказва едно от най-интересните предимства, като независим експеримент показва, че бързината на топ кредиторите за бърз кредит, какъвто може да се счита и e-cash, е между 6 и 26 минути. Това означава, че можете да получите пари за среден интервал от 16 минути.

Средната сума, която потребителите на заеми до заплата най-често теглят е 700 лв. Това отговаря на най-честата причина, а именно закупуване на мобилен телефон, техника, почивка.

Добрата практика показва, че е добре да се отделя не повече от 30% от месечния бюджет за погасяване на задължения по кредити. Това може да се окаже полезно, ако сте решили да се възползвате от предимствата на бързите кредити, но не знаете каква сума би ви удовлетворила.