Защо краткосрочните онлайн кредити са полезни за повечето хора? 1 част

онлайн пари до заплатаОнлайн кредитите набират голяма популярност напоследък. За жалост, все още има хора, които ги определят като лош финансов избор – с високи лихви и ниска ефективност. Истината е, че както всичко друго в живота, когато краткосрочният кредит до заплата бъде погрешно използван и възприеман, ефективността му може да не е толкова висока. Всичко зависи от начина на използване и причината, поради която кандидатствате. В правилния случай получавате финансова помощ, която идва навреме и ви спасява от тежко положение, а в неправилния – отново сте там, от където сте тръгнали.

Но нека разгледаме отблизо някои от притесненията около един краткосрочен онлайн кредит. Да, лихвите по този тип кредити може и да изглеждат високи, съпоставени с лихвите при банковите кредити, например, но нека да видим каква точно е причината.
Когато потребител изтегли краткосрочен кредит с лихва от 20-30%, хората считат това за лоша практика и некоректно отношение. Но това, всъщност, е практика, която съществува във всичко около нас.

Например, ако колата ви се повреди и автомонтьорът ви каже, че е нужна резервна част, той той я поръчва и ви я монтира. Така цялата работа ще ви излезе, хипотетично, 200лв., от които частта струва 100лв., останалата сума е за инсталирането й. Или в ресторантът, да речем, когато си поръчате дадено ястие, то не струва колкото сборът от цените на продуктите му, а има и стабилна надценка. Всеки търговец слага надценка на продуктите си, което е нормално, защото с нея той покрива разходите, които прави по придобиването на продукта (поръчката на резервната част и съставките на ястието), както и определена част, с която той да е на печалба и да може да поддържа бизнеса си. Така, „лихвата“ по ремонта на колата ви или ястието, което хапвате в един ресторант се оказва около 100-120% – доста по-ниска, в сравнение с лихвата по един краткосрочен онлайн кредит, който също е продукт и зад него също стои търговец, който покрива разходи по снабдяването ви с този продукт, както и малък процент печалба, чрез която да остане в бизнеса.

Да не говорим, че заемодателят поема много по-голям риск, като няма почти никакви ограничения за отпускане на кредит, съответно съществува много голям риск той да загуби продукта си, без да получи заплащане за него.

Реално, всеки един бизнес ни предлага продукт с много по-висока надценка от тази на краткосрочния кредит, но това е смятано за съвсем нормално от всеки човек. И е така. Просто защото обществото ни има нужда от блага, които понякога не може да си създаде само. Съответно, всеки е готов да отдели дадена сума за нещо, което иначе нямам как да си набави. А както всичко останало, парите също са такова нещо.
За това заемодателите не се различават по нищо от един обикновен търговец с продукт за потребителите – те също покриват разходи по дистрибуцията на продукта си и също имат нужда да са на печалба.

Продължава тук – Защо краткосрочните онлайн кредити са полезни за повечето хора? 2 част