Да изтегля ли бърз заем или не?

бързи пари на времеБил ли си на крачка от изтеглянето на бърз кредит? Какво те спря? Какво те накара да се замислиш? Каквото и да е било е по-добре да обмислиш добре това решение и да не се впускаш в излишен дълг, преди да си се сдобил с достатъчно информация относно всички аспекти на този вид кредитиране и бюджета ти като цяло. Но възможно ли е да се справиш с финансов проблем без помощта на краткосрочните кредити?

Замисли се над това какво те доведе до тази ситуация. Ако е прекомерно разходване на месечния ти бюджет, то може би е добре да преосмислиш някои разходи, които не са ти чак толкова необходими. Ако става дума за извънреден разход, който не си планирал, то може би бързите кредити са правилната посока.

Ако искаш да имаш по-добър контрол над личните си финанси е добре да прегледаш начина, по който разходваш бюджета си. Сега вече има онлайн банкиране и можеш да видиш историята на разходите и приходите си. Следните въпроси ще ти помогнат да решиш дали да добавиш краткосрочните кредити в портфолиото си от финансови инструменти.

Наясно ли си каква сума ти остава от дохода, след като платиш всички сметки?

Отделяш ли малка сума под формата на спестявания всеки месец?

Как можеш да планираш напред бюджет за извънредни ситуации?

Имаш ли план как да се издължиш при наличието на кредит?

Замисляш ли се за пенсионен фонд?

Ако искаш да си финансово независим, трябва да сведеш дълговете до минимум. Дългосрочните кредити означават и дългосрочен дълг. Дали това е най-подходящо за теб? Краткосрочните дългове са решими в обозримото бъдеще и по-лесно можеш да планираш издължаването им.

Ако си изправен пред краткосрочна финансова криза, то заемите до заплата могат да ти бъдат от полза. Важното е да знаеш къде и как изразходваш доходите си, за да не се окаже, че ползваш бърз кредит, докато плащаш абонамент за услуга, която не ползваш. Или пък изразходваш средства за неща, които не са спешни като скъпи дрехи, козметика или разкрасителни процедури. Промяната в лайфстайла може да бъде стресираща, но липсата на парични средства може да бъде още по-стресираща. Добре е да се откажеш от излишните разходи, т.к. по този начин ще намалиш сумата на финансовата помощ, която ти е необходима към конкретния момент, а и ще можеш по-лесно да се издължиш след това.

Кредиторите на бързи кредити не се интересуват от предназначението на сумата, която искаш да изтеглиш. Те няма да ти откажат под претекст, че харчиш прекомерно. Това е твоя отговорност и би следвало да се отнасяш с необходимото внимание. Бързите заеми са изключително полезни и лесно достъпни за всеки, но могат и да навредят ако не се използват по предназначение.

При всички случай е добре да ползваш краткосрочни кредити в краен случай. Това ще те предпази от злоупотреба с тази услуга и ще можеш да разчиташ на тях, винаги щом имаш реална необходимост. По този начин ще можеш да се възползваш максимално от предимствата им и ще сведеш опасностите за личните ти финанси до минимум. В e-cash можеш да откриеш калкулатор, с който да направиш калкулации по всяко време, както и да кандидатстваш онлайн.